2015. augusztus 2., vasárnap

Asztrológiai nyomozás- avagy hogyan pontosítok képletet...

Ha valakinek nem tudjuk a születésének adott pillanatát percre pontosan, akkor képlete pontosításra szorul, azért hogy az életterületekről precíz képet kapjunk. Ehhez nagy segítség a IV-es ház, a gyerekkor, az  ezzel összefüggő IC helyzete, az aszcendens, ami a képlet tulajdonosának megjelenéséért "felelős". Én még rákérdezek a hivatásukra (X-es ház), az anyával - apával való kapcsolatára (Nap, Hold és házhelyzetük), betegségekre (IV, 6, 8, XII-es házak), jelentős eseményekre az életében. Ezek alapján nagy valószínűséggel bepontosítható a képlet.

Nézzük meg hogyan néz ez ki Csontváry Kosztka Tivadar képletében. Annyit tudtam róla, hogy 1853, július 5-én született Kisszebenben, ugyanabban az évben amikor Van Gogh. Na, meg persze az életrajzát. Ezeket összeolvasva szépen kibomlik a képlete, a benne lévő motívumokkal, eseményekkel együtt, ami végül elvezet a teljes képletig, akár a tudattalan motivációihoz is. Csontváryval könnyű dolgom volt, hisz terjedelmes önéletrajzot hagyott hátra, és festményei is mesélnek róla.


Csontváry 1895 körül készült önarcképe

Azért is tettem az Uránuszt közel a bika aszcendenséhez a XII-es házba, mert megjelenésén is látszik, hogy nem tipikus bika jellegű, és a XII-es Uránusz mutatja a betegségét is, állítólag mániás depresszióban szenvedett, ami a fényérzékelésére, színlátására is kihatással volt (szintúgy mint Van Goghnál) Ez magyarázza a képein használt hihetetlen színeket, kontrasztokat is. Szóval a bika aszcendens magában rövid és vastag nyakat, erős köpcös testalkatot adna, széles homlokkal, vastag , széles ajkakkal és orral. Ha mosolyog vagy nevet, kicsi kerek gödröcskék jelennek meg a szája szögleténél, a jellegzetes "vénusz-gödrök". Tekintete derűs, barátságos. Megjelenése egészére jellemző a nyugodtság, biztonság. Első ránézésre is látszik, hogy ez nem állná meg a helyét. Viszont az Uránusszal együtt állva, vízöntőssé teszi tulajdonosát. A vízöntő az őrült zseni analógiája is. Így már helyére kerül minden. Az ilyen ember szemének a színe változónak tűnik, a kék és zöld között ingadozik, haja színe világos, homloka magas, arca kissé szögletes, testalkata csontos. Járása sietős, ha éppen nem töpreng valamin, akkor a lépései szabálytalanok. Csontváry megjelenését ez a két energia mutatja együtt. Szemében látszik az "őrület", átsüt rajta a zseni, az ihletettség, a különc, a szokatlan.

Uránuszi mozzanat az is, mikor a 27 éves vidéki patikussegéd, elhatározza, hogy festő lesz. "Egy meleg nyári délután a patika ajtaja előtt ült, pihent, s ki tudja, miért, egy vénycédula hátára lerajzolta az árnyékban „bubiskoló” ökrös szekeret. A rajz megtetszett principálisának, s talán jókedvében, talán kicsit gúnyolódva azt mondta a segédnek: hisz maga festőnek született! Meleg volt. S amíg Kosztka Mihály Tivadar első rajzában gyönyörködött, feje fölött hangot hallott: Te leszel a világ legnagyobb napút festője, nagyobb Raffaelnél. Lehet, hogy elbóbiskolt. Ettől a pillanattól kezdve készül feladatára: levelet ír Kelety Gusztáv tanárnak. Kelety Gusztáv elolvasta a levelet. Megnézte a rajzot. És udvarias levélben azt válaszolta a lelkes ifjú embernek, hogy műve tizenévesek rajzaira emlékeztet, de ha tanulni akar, forduljon a helybeli rajztanárhoz. Írhatta volna: kedves uram, ön őrült, maradjon a kaptafánál." (Napút- Szigethy Gábor előszava) Még 15 évig ott is maradt, de közben utazott, tanult, álmodott, elméjében már megszülethettek a képek.

Gyerekkorából érdekes momentum, ami tovább erősíti a gyanúm a helyes képletre,hogy apja dr. Kosztka László gyógyszerész, aki a helyi közösség igen megbecsült tagjaként hivatása mellett különféle rendészeti-közigazgatási jellegű (rendőrkapitányi és postai) feladatokat is ellát. Különcségei neki is voltak: szabadidejében pirotechnikai kísérleteket folytatott, petárdákkal, minirakétákkal, tehát afféle amatőr tudós volt. Ez mutatkozhat meg a IV-es házas oroszlánban.

Így a nyolcas házába kerül a lilithje, ami skorpió karmát, a leszállója az egyes házba, ami kos karmát jelöl a nyilasban lévő  lilith-je,és  ikrek leszállója mellett).



Látomásos festőnek tartják (Uránusz), bolondnak. Egyre jobban hatalmába kerítették téveszméi, kultúrával és művészettel foglalkozó írásokban bizonygatta igazát (nyilas-kos karma), beadványokat írt. Csontváry kora egyetlen irányzatához sem tartozott (vízöntő), az emberi lét egyetemes kérdéseiről fest (halak/ Neptunusz) , a belső és külső világ ellentmondásai (ikrek karma) nőttek kozmikus (halak) művészetté benne. Festészetét varázsos színvilága, mágikus-realista hangvétel és szuverén szimbólumteremtő erő jellemzi. Pszichózissal (Uránusz) átitatott mágikus panteizmus jellemezte képeit, ahol az Istent és a világot azonosítja. Sokat utazik (ikrek), és megérkezik Betlehembe, bámulja a cédrusokat. "Hatezer év sűrűsödik tekintetében....Megtalálta a Napút színeket: világító sárgát, lángoló pirosat, fájdalmas rózsaszínt, borzongató kéket. Csontváry Kosztka Tivadar birodalmában tombol a napfény."



"Csontváry úgy érezte, hogy meghódította a mindenséget. Most birtokába akarta venni. És földre teperte a mindennapok józansága.....Már nincs sok idő. Emberi életet álmodik magának, eszébe jut gyerekkora, s most még egyszer, utoljára, búcsúzóul, vigaszul, maga mögött felejtve a sivatagot, visszaérkezik gyerekkorába. Megelevenedik a múlt. Amikor a kis-szebeni piacon ő volt a fiúk vezére, verekedtek, játszottak, kicsúfolták a rongyos vándort, vadászni jártak, titkos álmaikat cserélgették. Nem az eltűnt időt siratja. Az elveszített életet álmodja megtörténtnek. A valamikori barátságos kis-szebeni napokat, a füstös múlt ízeit, amikor hitte, lesz boldog földi élete. Látja az üstököst, amely gyermekkora egén világított. S ahogy lassan visszahull a múltba, éjfeketévé kormozódik körülötte a jelen. Még elmeséli csodálatos vállalkozásának történetét, még megmutatja, merre vezet ösvény Napút birodalomba. " (Szigethy Gábor- Napút)


2017-ben újraírtam ezt a cikket. Íme: http://asztrologiapaholy.hu/irok-koltok-festok/csontvary-kosztka-tivadar-ascendense
Ha kapcsolatba szeretnétek lépni velem a Lelki utak lámpása nevű segítő csoportomban megtehetitek:https://www.facebook.com/groups/1206201749405888/?fref=ts





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése